CRM2day.gr
Lunarpages.com Web Hosting
Γίνετε Μέλος Δωρεάν!
  Τελευταία 'Aρθρα
Από το CRM στο CRS
Context Based Marketing (CBM)
Η εκχώρηση υπηρεσιών σε εξωτερικούς προμηθευτές (Outsourcing)
Μύθοι & Πραγματικότητα για το e-Commerce στην Ελλάδα
Ανταγωνιστικότητα βασισμένη στην Ποιότητα
Extensible Mark-up Language (XML)
Η σημασία της πελατοκεντρικής προσέγγισης στον Τραπεζικό τομέα
CRM & Εταιρική Κουλτούρα
Η είσοδος των ελληνικών ΜΜΕ στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και η πρόκληση της Νέας Τεχνολογίας στην απασχόληση
Customer Service Representative: Εξυπηρετώντας το νέο ψηφιακό πελάτη
Βιβλιοθήκη
Extensible Mark-up Language (XML)
του Γεράσιμου Κόντου Netweek

Αν παρομοιάζαμε την μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων, με τις διεθνείς μετακινήσεις ενός ταξιδιώτη, είναι βέβαιο ότι τα ταξίδια του τελευταίου στην προ Internet εποχή γίνονταν με ζωήλατες άμαξες ή στην καλύτερη περίπτωση με αργοκίνητα βαπόρια. Αν όμως το διαδίκτυο αποτέλεσε το υπερπολυτελές υπερηχητικό όχημα, η περαιτέρω άνεση και ταχύτητα πήγαιναν σε μεγάλο ποσοστό χαμένες, αφού ο ταξιδιώτης μετέβαινε στις ξένες χώρες, ξεχνώντας ...το λεξικό του.

Μια πολύ γνωστή Βρετανική Τράπεζα ανακάλυψε πρόσφατα ότι, μετά από μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων, βρέθηκε να έχει στην κατοχή της 1.920 διαφορετικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία ήταν μεταξύ τους ασύμβατα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μία ακόμη διαπίστωση του κοινού μυστικού, ότι η ανάγκη για την ύπαρξη ενός κοινού κώδικα προγραμματισμού και ανάγνωσης ηλεκτρονικών δεδομένων, είναι στις μέρες μας πιο επιτακτική από ποτέ.

Η ύπαρξη, βέβαια, αυτής της πανταχόθεν αποδεκτής και συμβατής γλώσσας δεν είναι ένα καινούργιο "φρούτο" ή μια παροδική μόδα, αφού η απουσία της είχε γίνει αισθητή και κατ' επέκταση επισημανθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς όμως ένα ιδιαίτερο γεγονός να πυροδοτήσει κάποιες συγκεκριμένες εξελίξεις. Η ευθύνη δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να καταλογιστεί στους προγραμματιστές, οι οποίοι έβλεπαν μεν, καταλάβαιναν και πιθανώς προειδοποιούσαν, εκτελούσαν δε άνωθεν εντολές, οι οποίες είχαν ως βασικότερο κριτήριο το κόστος και την ταχύτητα εφαρμογής και όχι την τεχνική αποτελεσματικότητα.

Στα "σκοτεινά" χρόνια της προ διαδικτύου εποχής το κακό συνέχιζε να διαιωνίζεται, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Στην καλύτερη περίπτωση, που οι υπολογιστές μιας εταιρείας ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε δίκτυο, οι διάφοροι χρήστες μπορούσαν να ανταλλάξουν μεταξύ τους αρχεία και δεδομένα, χωρίς φυσικά κανείς να παίρνει καν "μυρωδιά" για το τι συμβαίνει στις άλλες εταιρείες, ακόμη και έναν όροφο πιο πάνω ή πιο κάτω. Η εκρηκτική ανάπτυξη του Internet, τα τελευταία χρόνια, ήταν η αφορμή που αποκάλυψε την γύμνια του όλου συστήματος και την αδυναμία των διάφορων υπολογιστών να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους, αφού το πρόβλημα είχε πλέον να κάνει με το software και όχι με τα καλώδια σύνδεσης.

Από αυτή τη δύσκολη θέση καλείται να μας βγάλει σήμερα η Extensible Mark-up Language (XML), η γλώσσα που θεωρείται από πολλούς ως η πιο σημαντική αλλαγή στο χώρο του προγραμματισμού, μετά την εμφάνιση της Java. Εξελιγμένη αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του '80, η XML διαθέτει στις μέρες μας την επίσημη έγκριση του τεχνικού τμήματος του World Wide Web Consortium και απολαμβάνει την χρησιμοποίησή της από ονόματα όπως η Microsoft και η IBM.

Απλή τόσο στην χρήση όσο και στην γενικότερη λογική της, η XML στηρίζεται στη δενδρική διάταξη "ετικετών", οι οποίες περιλαμβάνουν ένα σύνολο παρεμφερών πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα και να ανακτηθούν γρήγορα και συνδυαστικά από οποιονδήποτε υπολογιστή. Παραθέτοντας ένα πιο παραστατικό παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αν μέχρι τώρα είχαμε την μεμονωμένη ηχογράφηση ενός τραγουδιού σε μια κασέτα, ένα δίσκο ή ένα CD ανά περίπτωση, χωρίς να μπορούμε να το αναπαράγουμε από την μία συσκευή στην άλλη, αφού προφανώς το CD δεν θα ήταν δυνατόν να παίξει μια κασέτα, η XML μας παρέχει τη δυνατότητα να καταγράψουμε το τραγούδι με την αλληλουχία των μουσικών νότων που το απαρτίζουν, ώστε η ανάγνωση και η αναπαραγωγή να είναι εφικτή σε οποιαδήποτε συσκευή. Το όλο ζήτημα έγκειται πλέον στο κατά πόσο ο προγραμματιστής θα αποδώσει πιστά την μελωδία, προκειμένου να καταστήσει το τελικό αποτέλεσμα όσο πιο άρτιο γίνεται.

Ενώ λοιπόν μια καλή "εγγραφή" μπορεί να κάνει το "σερφάρισμα" στο δίκτυο μια εύκολη υπόθεση, μια αντιστοίχως κακή δεν αποκλείεται ακόμη και να μπλοκάρει μια μηχανή αναζήτησης. Για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, οι διάφοροι βιομηχανικοί κλάδοι υιοθετούν κάποιες μικρές κωδικές παραλλαγές, γνωστές ως XML schemeta, οι οποίες ουσιαστικά είναι η λεπτομερέστερη απόδοση κάποιων εξειδικευμένων όρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ορισμένων επιμέρους "διαλέκτων", όπως, για παράδειγμα, της SML (steel mark-up language). Στις εταιρείες, που κατασκευάζουν προϊόντα για την μετατροπή κάθε είδους data σε XML συμπεριλαμβάνονται ήδη ονόματα, όπως η eBusiness Technologies, η Arbortext, η XyEnterprise και η Autonomy.

Όπως συνιστά και το ίδιο το όνομά της, η XML σχετίζεται άμεσα με την HTML (Hypertext Mark-up Language), την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένες οι ιστοσελίδες του διαδικτύου. Αν και οι βασικές αρχές λειτουργίας προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό και βασίζονται στην χρήση των ετικετών, που είδαμε πιο πάνω, η HTML περιορίζεται στην περιγραφή μόνο του πως μια ιστοσελίδα θα πρέπει να φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή (χωρισμός παραγράφων, υπογράμμιση και έμφαση λέξεων κ.τ.λ.).

Με απλά λόγια, η χρηστική της αξία αφορά περισσότερο στην εμφάνιση και λιγότερο στην ερμηνεία αυτή καθ' αυτή του περιεχομένου. Βασικός παράγοντας της δημοτικότητας της XML είναι η απλότητα και η ευκολία στην χρήση της, γεγονός που τη διαφοροποιεί από την πρόγονό της που ήταν η Standard Generalised Mark-up Language (SGML), γνήσιο τέκνο της ΙΒΜ, βασισμένο στην ίδια "φιλοσοφία" δόμησης και χρήσης με την XML, η δυσκολία και η πολυπλοκότητα όμως της οποίας την κατάστησαν απορριπτέα στην ευρύτερη "κοινωνία" των προγραμματιστών.

Δίχως υπερβολή, θα λέγαμε ότι η σημερινή πραγματικότητα στο χώρο του προγραμματισμού, που αφορά στην επιχειρηματική και όχι μόνο δραστηριότητα, δείχνει πως έχει βρει στους κώδικες της XML την κοινή γλώσσα, που θα δώσει το οριστικό τέλος στα προβλήματα ασυμβατότητας και εμπλοκής στην ανταλλαγή δεδομένων. Όπως επισημαίνει και ο Uttam Narsu, αναλυτής του Ομίλου GIG (Giga Information Group), "η XML είναι μια καλή, ευέλικτη λύση, η οποία υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, που επιζητούν μια επιλογή με ουσιαστικά αποτελέσματα και μεσοβραχυπρόθεσμο χαρακτήρα απόδοσης, χωρίς ρίσκα τεχνικής και οικονομικής μορφής.

Αυτό που απομένει, σε βάθος χρόνου, είναι η συνειδητοποίηση και από τις επιχειρήσεις μικρότερου βεληνεκούς, πως μια μικρή θυσία σήμερα για την εφαρμογή και την ένταξη της XML στο ηλεκτρονικό τους οπλοστάσιο, θα αποδειχθεί σίγουρα καλή στρατηγική κίνηση, αλλά και μια πρώτης τάξεως επένδυση στο αύριο". Φαίνεται λοιπόν ότι, επιτέλους, οι δρόμοι της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής λογικής συγκλίνουν και τελικά ενώνονται, καθώς προγραμματιστές και μάνατζερ έχουν πλέον τη δυνατότητα να μιλούν την ίδια γλώσσα


Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό Netweek.


CRM Today

To the Top Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα